Symbolische betekenis kleur oranje – emoties en eigenschappen

Psychologische drijfveren van de kleur oranje is een behoefte aan opname en doorgave van kennis, zelfbevestiging door expressie in woord en beweging, strevend naar gewin.

Oranje staat o.a. voor meer vrolijkheid, vrijheid van handelen en zijn, naar buiten gericht en gemotiveerd zijn. Helpt bij het overwinnen van hindernissen, emotionele blokkades en verbetert de persoonlijke ontwikkeling. Indien geel overactief is, leidt dit tot rusteloosheid, concentratieproblemen, een (te) kritische houding en een neiging tot geestelijke tirannie t.o.v. de ander. Te weinig  geeft een gevoel van verwarring, warrig denken, geïsoleerd zijn en weinig gewaardeerd worden en te weinig bewust zijn van de capaciteiten en talenten van de ander.

Emoties en eigenschappen die geassocieerd worden met oranje zijn energie, vitaliteit, seksuele kracht, blijdschap, creativiteit, motivatie, optimisme en een algeheel gevoel van welzijn. Sterke veerkracht en incasseringsvermogen bij teleurstelling en verdriet. Leven in het nu, de behoefte om de vitaliteit te uiten in creativiteit. Indien Oranje overactief is, kan dit leiden tot trots, arrogantie, egoïsme en egocentrisme: zonder rekening met anderen te houden alle pleziertjes uit het leven willen beleven. Een tekort aan Oranje duidt op verlies aan motivatie en kan leiden tot laag zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld en heil zoeken in de eenzaamheid van eigen gedachten en gevoelens.

Balans in rust en actie

Als bron is gehanteerd: Chandu, J.F., Psychologische Kleurentest. Ankh-Hermes V. Dijk, S. Kleurenpsychologie en psychodiagnostisch onderzoek. Interne uitgave (eigen artikel)